December 30, 2013

2014 : Azam atau Asam?

        Ambik masa sejenak. Berhenti korek hidung atau pecahkan jerawat. 

       Sekadar berkongsi. Tatkala kita sedar siapa kita, tatkala kita selami apa yang kita pernah buat selama ni. Dosa-dosa lepas yang tak terhitung banyaknya dan macam-macam benda negatif yang kita pernah buat.

        Dan dalam pada ini, ambiklah peluang dengan penuh rasa rendah diri. Mohon maaf kepada orang lain dan memaafkan. Bukan ke tu cara yang paling power untuk hidup tenang. Bukan persoalannya kita akan buat balik even dah mintak maaf, tapi adakah kita sudah memohon maaf?

        Dalam kesempatan ni, aku minta maaf untuk sesiapa yang pernah aku buat silap dan salah. Adakalanya sengaja dan adakalanya tidak. Dan aku minta halalkan segala apa kalau pernah terambil, termakan, terminum dan terterajang khususnya junior aku di MRSM Pasir Berdengung. Maafkan aku ya?

         Sedikit tatapan dari tokoh-tokoh bersempena dengan 2014 ni .



 
      

          
            

December 28, 2013

Bunuh diri.

            Masa aku tulis entri ni, aku baru relieved daripada masalah perut memulas. Tatkala jam menunjukkan lagi 25 minit sebelum masuk Zohor, aku ambil peluang ni untuk tulis satu entri yang bermanfaat utk sapa-sapa yang tengah frustrated seperti putus cinta, budak MRSM yang tak dapat SPC dan sebagainya, aku sarankan baca supaya dapat dijadikan pedoman dalam hidup. Pedoman taik kucing!






           So, masa tengah rancak bertweet di sarang burung (Twitter), aku ada ah terbaca satu tweet daripada @SampahRemajaKL pasal ada mangkuk hayun bunuh diri di Times Square. Aku takde ah nak bersangka buruk yang dia betul-betul bunuh diri. Mungkin dia tengah usha game-game best kat Apps Store dalam Android atau tengah garu punggung then bau. Tengah-tengah jengket garu then dia tak balance lepas tu terjatuh. Tapi kalau tengok gaya, arwah tak kelihatan macam orang berada untuk memiliki sebarang jenis Android. 

           Namun, kejadian ni bukanlah kali pertama di Times Square. Sebelum ni pun ada jugak berlaku kes-kes sedemikian (bunuh diri) namun aku taknak amik port banyak-banyak. Lantak pi la nak mati ke apa.  Tapi bila dah banyak sangat kes cenggini, adalah satu keperluan untuk aku campur tangan. 

           Aku jadi panas seperti tahi cacing bila tahu ada banyak kes macam ni. 

           Kau orang yang nak bunuh diri ni tak boleh nak fikir ke pasal masa depan, dosa pahala? Apa masalah lu orang ni? Kalau yang non-muslims aku tak nak campur sangat sentimen agama. Yang muslims ni, apa masalah lu orang? Ingat bila bunuh diri tu, kekecewaan lu orang akan tamat terus? Kepala lutut! Aku marah ni. 

           Satu lagi, ujian tu akan sentiasa datang dalam hidup ni. Kalau tak ada ujian, lu orang bukanlah manusia tulen. Orang lain pun ada ujian yang lagi teruk. Orang Palestin semua tu. Lu orang ada fikir? 

           Aku ada benda lagi yang aku menyirap dengan lu orang. Bila lu orang try nak bunuh diri, cuba lah buat amal sikit kadang-kadang. Bak tang kalau ada Galaxy S3 ke, Ipad ke kasi sedekah sama gua nak pakai WeChat sekarang ni. 

         Last one, lu orang banyak benda boleh buat kalau takdir korang still hidup sekarang, aku ulang, BANYAK! Lu orang maybe boleh kahwin and mulakan hidup baru. Buat amal, sedekah jariah, bertaubat. Nampak tak permainan di situ? 

                  Nah, pantun taubat. 

                   "Buah kelapa buah ceri,

                 Mari makan bersama kuah kari,

             Berhenti lah niat utk bunuh diri,

                  Salah silap kami maafkan" 



           

           



             

December 24, 2013

Maju.

            "Zaman sekarang ni harga barang, minyak semua dah naik dah dik. Even harga nak masuk jamban pun dah naik 50 sen. Masa abang dulu en, 50 sen dah boleh beli nasik lemak sebungkus dengan air sirap kat depan kedai arwah Cik Keh yang ada anak dara cantik nama dia Shisha. Makanan air dapat, meng'usha' pun dapat. Sekaligus 50 sen ko boleh belanja awek-awek cun yang miskin dalam kelas ko. Baru paduu dik.

            Kata Abang Musalman, 49 tahun yang mesra dengan panggilan 'Alm'. Ntahlah, aku pun tak tahu nak sebut macamana. Dia bajet hensem. Dah la tua, hodoh do. Sembang kencang.

            Isu yang aku nak share sebenarnya bukan sebab brader tu. Brader tu lepas hantar aku mungkin dia akan sambung perangai "ngok abadi, terpisah tiada" dia tu, kacau penumpang lain pulak dan mengaku diri menteri. 

            Isu yang aku nak bawak kali ni adalah isu kenaikan harga barang yang semakin menjadi sebutan warga kota Malaysia. Meskipun aku turut terjerut buntut dengan isu ni, tapi aku cuma pekakkan telinga. Masakan tak rimas, aku ni jenis suka makan roti berbanding nasik. So, dulu beli roti gardenia perisa jagung harga 60 sen. Then naik 70 sen. Sekarang khabar dari Timur katanya dah 90 sen. See? 90 kalau tambah 30 sen boleh beli dua roti gardenia, dapat tambah isi jamban bila buang air.

            Tapi kalau komplen banyak-banyak pun tak guna except you're the son of the one who controlling the price, is it? Nampak ayat omputeh kat situ? Cuma sekarang kita dah kena mula bertindak matang untuk setiap apa yang berlaku. Protes masih kena protes, cuma tindakan individu untuk meneruskan kehidupan?


             Makanya, kita terutamanya anak muda dah kena mula bertindak serius untuk melakukan setiap apa kerja yang ada. Kita dah tak boleh enjoy sangat sebab ekonomi dah tak menentu dah sekarang. Kalau kau bercakap tentang 17 tahun zaman 1979 lain beb? Kita dah tak boleh nak gelak-gelak sangat tentang soal kerja dan kerjaya. Saingan sekarang makin tinggi. 

             Isu pokoknya, kena matang dan serius dalam berbuat sesuatu even remeh. Baru boleh maju!




            

December 22, 2013

17 Again

              Semalam, aku dengan beberapa ekor monyet mengimarahkan program Karnival Pendidikan MARA dekat bangunan MARA tingkat 6. Ada pelbagai promosi tentang kursus dan jurusan yang boleh kita tengok, meneliti dan memerhati. 

             Contohnya GMI, MKIC, UniKL, Taylor'swift, Kopitiam (KPTM) dan sebagainya. Just, dapat macam-macam perkara yang tak dapat kita cari kat tempat lain. Awek-awek cun tu komfem ada, tapi bukan perhatian aku kepada yang tu.

             Alhamdulillah, semalam ada dapat melihat satu poster yang menampilkan kawan aku, Fariz Aiman yang dah berjaya menjadi selebriti di Bangunan Mara tingkat 6. Mula-mula aku macam tak sangka, tapi bila meneliti dengan lebih jelas. Ya, betul Fariz Aiman. Jadi, congratulations aku ucapkan sebab berjaya menjadi selebriti. 

             Nasihat terakhir aku untuk Fariz Aiman, bila dah jadi selebriti ni, jangan sekali-kali lupa Tuhan. Ingat kawan-kawan dan keluarga serta guru-guru yang banyak membantu menyokong sehingga berjaya menjadi selebriti. 

             Sedikit gambar dapat aku kongsikan untuk tatapan pembaca.


     
Sebelum


Kini   
Sekian :)

December 17, 2013

Cerita Benar Seorang Anak #1

Putarkan lagu nombor 4.


***************************************************************************************************************




"Haih orang tua ni, tak habis-habis mintak duit. Duit yang aku bagi tiap-tiap bulan tu takkan tak cukup lagi. Kalau aku ni kaya takpa. Haih, masak masak macam ni."

Rungut Fahri (26), seorang pegawai di sebuah syarikat akhbar. Dalam hatinya mencaci ibunya yang telefon dia nak mintak duit untuk bayar bil-bil yang tertangguh, untuk settlekan hutang motor yang masih belum langsai. Mengharapkan duit EPF arwah suaminya yang makin kurang campur duit bulan-bulan Fahri bagi, tak cukup beb. Sebenarnya dah banyak kali dah Fahri merungut macam ni. Cakap banyak, duit masukkan 50 ringgit je sebulan. Tak senonoh punya anak.

 Makanya ada satu ketika, mak Fahri. 

"Fahri, boleh tak balik kampung? Ibu nak sangat tengok cucu ibu."

"Ibu, si Farihah tu kan sekolah. Ri pun kerja sekarang ni. Bulan ni takde masa."

"Sabtu Ahad pun tak boleh ke? Bulan ni je ibu nak tengok. Bulan depan tak payah pun tak apa. Ibu pun tak ada kat sini."

"Huh? Ibu pergi mana?"

"Ibu pegi kampung sebelah kot. Sekali ni je kalau boleh. Sabtu ni Ri balik Johor boleh dak?"

"Hmm, tengok lah bu."

So Sabtu tu, Fahri pun gerak naik kereta nak balik kampung jumpa mak dia. Bawak anak dia dengan bini dia sorang. Bini dia sorang. Fahri beranggapan dia masih belum mampus untuk berpoligami. Ya ya, aku perasan ada perkataan mampus kat situ. Mampu sebenarnya.

Kereta yang dipandu Fahri, Honda Prelude yang baru dibeli hujung tahun lepas dekat sorang Cina dekat kedai belakang spectrum Ampang, depan Maybank yang dekat dengan India yang jual handphone Android Korea tak tahan lama tu dipacu dengan laju gila di sekitar lebuhraya AKLEH. 

Makanya, jarak antara KL dengan Johor tak lah jauh mana. Fahri pun rilek ah bawak kereta. 

Dia pandu keretanya masuk ke jalan kampung nak pergi rumah ibunya. 

Maka, masa dia nak masuk jalan tu, dia nampak ada ramai orang berkerumun kat tepi jalan. Dia tertanya-tanya, tapi buat tak hairan. So, dia pandu terus ke kawasan kampungnya. 

Sampai depan rumah. . 

Pintu rumah yang tertutup. Kosong, tak ada orang. Fahri tertanya-tanya dan sedikit gelisah. 

"Mak ada tak bang?" tanya isteri Fahri.

"Hm, tak ada pun."

Fahri makin gelisahhhh. . . 

"Eh, mak aku ke tadi . . . "


Bersambung . . . . .

December 16, 2013

Cerita Aku Sebelum Ke Pasir Salak.

            Takpe takpe. Korang boleh slowkan lagu sedih tu kat top of the blog.

     Kalau boleh aku nak share sikit pasal cerita masa aku belum masuk lagi ke MRSM Pasir Salak. Kalau aku nak cerita panjang, memang tak habis. Macam ceramah. Jadi, aku amik masa untuk pakai sikit je cerita ni.

______________________________________________________________________

Tengahari.

Aku, ayah aku dan saudara aku Iqbal Hakim dan Apik dalam kereta dengan tujuan nak hantar saudara aku tu balik ke sekolahnya, SEMESTI. Masa tu kat Teluk Intan. 

Sampai satu masa, aku tak ingat siapa dalam kereta mengadu nak terberak. Dah sakit perut tahap apa dah time tu. So, kitorang berhenti kat satu surau tanda sokongan untuk orang tu berak. Orang tu bukan aku. Aku mangsa dalam cerita ni. 

  Singgah kat satu surau, orang tu pergi la berak. 

Aku pergi keluar dari kereta utk buat satu kerja yang aku dah tak ingat apa dia. Lepas tu, aku nak jalan balik menuju ke kereta.

"Squettt!"

Aku terpijak ais krim. 

Ya, ais krim. 

Ais krim ke benda. Taik! 

Besar pulak tu.

Dalam dua minggu lepas tu, aku ditakdirkan untuk belajar di MRSM yang terdekat kat situ, MRSM Pasir Salak.


p/s : Sampai sekarang, serius aku rasa tu tahi orang. Besar betul.

December 14, 2013

Kisah.

     




  Nak dijadikan cerita tanpa usul periksa, aku singgah ke Petronas pada suatu ketika. Hendak tercirit makanya, aku minta driver tolong pandukan sehingga berhenti seketika di kawasan Petronas. Maka driver tu berhenti.

       Tiba-tiba, ada pakcik ni dia berlari-lari anak di hadapan aku, sedikit dia mengangkat kain pelikat cap Gajah Duduk. 

       Dia pandang keliling dengan harapan tak ada la orang tengok beliau. So, aku pura-pura rabun. (buat-buat mata sepet sikit lepas tu pandang tempat lain)

        Ada seorang remaja, gaya yang sangat mencurigakan mengekori lelaki terbabit. Mungkin ada sedikit bersubahat hendaknya. . .  


       Aku endahkan mereka seketika. Mungkin ada hal yang hendak dilaksanakan belakang Petronas tu mungkin. Lepas tu aku berjalan menuju ke belakang Petronas tersebut, nak berak. 

       Pintu tandas terkunci, maka di lantai seketul najis. 

       


       Protes agaknya. . . . . 




p/s: Diadaptasi dari kisah benar sebulan dua lalu. Wakaka :DD

             

December 8, 2013

Me.

When I concern, I will really care of someone until they feel uncomfortable.

When you bored, I will come and make you happy. 

When I busy, I never forget about you.

When you need someone listen for your problems, I will to listen.

When you wanted to go somewhere, I always wish you.


When you give something, I appreciate it. 

When people talking bad about you, I'm the one who will protect you.

When you make me disappointed with you, I try to be calm. Keep everything in the deep of my heart, keep silent and run away from you. 

When I make you hurt, I will persuade until you do not sad anymore. 

When you make me jealous of you, I pretend like nothing happened. But it's hurt.

When people say that you like others, I say no! But, i know it's true. 

When I'm alone, I didn't care others but I will wait for your action. Do you ever come to me when I'm alone?

I will do anything for the ones that I love.

I don't really show my kindness, romantic, patient and concern.

I like to show that I'm not a good person, to see did you ever loyal to me. 

When people talking bad about me, and ask you to leave me. I don't know where my mistakes are. But I didn't scold them. I keep silent and be patient.

And when you leave me, I accept it with all of my heart. 

All that I do, I never forget of you.

That's me, Assobirin.  

December 5, 2013

The Team, The Leader, The Experience

        Dalam mana-mana MRSM, kami ada satu organisasi yang mana ahlinya dipilih melalui sistem pilihanraya. Ya, lebih kurang seperti Pilihanraya umum yang diadakan di Malaysia. Mungkin sistem ini kelihatan lebih elit dan banyak khasiatnya (tetiba), namun segalanya diadakan secara simple tetapi gaya kerjanya maha berat.

        Di sekolah menengah biasa pun, organisasi seperti juga wujud namun sistemnya tidak sama. Kalau di sekolah menengah biasa, ahli organisasi seperti ini tidak dipilih melalui pilihanraya, tak ada manifesto, tidak ada pengundian, tidak ada rasuah dan penindasan dan sebagainya. Apa aku mengarut ni?

        Makanya di MRSM Pasir Berdengung, untuk sesi 2012/2013 aku antara ahli yang dilantik dan diundi oleh pelajar-pelajar dalam sistem pilihanraya yang adil dan telus. Aku menganggap ini peluang aku untuk menimba pengalaman sebagai pemimpin yang baik. Tiada kezaliman, tiada rasuah dan penindasan. Sekali lagi aku mengarut. Maaf.

         Bila dah dilantik ni, tanggungjawabnya sangat besar. Guru menjaga kami, dan kami menjaga keamanan di sini. Kami sentiasa sibuk dengan jadual nak siap homeworknya, program yang maha banyak. Namun, bak kata pepatah orang tua-tua Sungai Siput, alah biasa tegal bisa. Maka, semua yang biasa dianggap bisa oleh kami sepanjang setahun menjalankan tugas.

         Namun, pelbagai ujian terpaksa sedia kami tempuhi. Bila berdepan dengan kawan-kawan, adab perlu dijaga. Nak kentut tak boleh sebarangan tempat. Nak buang air, kena pastikan tak ada orang disekeliling. Apatah lagi nak terlibat dalam kes-kes disiplin. 

         Ujiannya juga banyak dan sangat berat. Banyak tomahan akan dikenakan ke atas kita. Orang tak suka lah, orang kata sombong lah, orang kata poyo lah. Kengkadang junior-junior yang belum akil baligh pun akan mula mengumpat tentang kami. Maklumlah, kanak-kanak. Tapi tu semua pengalaman yang perlu kami timba tanpa perlu dacing dan sebagainya. 

         Nak dijadikan cerita, bencinya orang terhadap aku ketika itu sampai ada suatu masa, ada orang letak telur kat atas kerusi aku dalam kelas. Makanya, petang lepas perhimpunan, aku terduduk kat atas kerusi yang ada telur tu. Pecah ranah semua. Malu tak malu, aku berlari tak ada cover balik ke asrama.

         Tu belum masuk cerita conteng nama kat meja di bilik seminar, tweet unmentioned bagai. Tapi itu semua dah tertulis. Kawan-kawan yang lain juga ada terima tomahan sedemikian, namun kami mampu tersenyum dan menafikan dakwaan itu. 

         Cuma, semuanya adalah pengalaman ketika dikeji, ketika jatuh, bangun dan ditomah. Ramai juga kawan yang memahami. Contohnya macam room mate aku, Haziq Syazani@Hambaruddin. Selalu belanja aku nasi lemak masa rehat, nasihatkan aku. Dan dialah kawan aku ketika senang dan susah. 

         Ada masanya, aku terlampau tension sampai aku taknak tegur sesiapa. Hati sedih beb, kena kutuk selalu. Kesedihan tu terubat bila Haziq dalam urut kepala lutut gua, sampai satu time gua menangis kat dia pasal ada orang umpat gua. Dia lah yang selalu lepak dengan gua.

Just, bila semuanya dah selesai, kami dah letak jawatan, kami menarik lafaz lega yang maha panjang. Tersenyum kegirangan sebab segalanya selesai. Tak ada penghinaan lagi sebab pimpinan kami. Tapi, semuanya akan kami kenang lepas kami keluar dari maktab dan mulakan perjalanan sebagai insan biasa yang penuh cabaran di bumi fatamorgana ni.

          Semuanya mencabar bila kita jadi seorang pemimpin. Mana-mana pimpinan pun akan merasakan pengalaman yang sama. Sebab apa yang kita pegang ni satu amanah. Imam Ghazali kata, benda yang paling berat dalam dunia ni adalah amanah. Bawak sampai ke mati, gheti?

             Hail The Leader ! 

 

          

December 2, 2013

Ahli Bilik yang Hambar nak Meninggal

            Tempat : L013

Hambar #1 : "Weyh korang. Korang nak tahu tak kenapa koop tutup?" kata Haziq.

                        "Hah, asal eh? Cik Ani balik awal ke apa? Ke memang hari ni staf semua cuti?" tanya kami. Sesama sendiri. Bermain persoalan dalam memori. 

                        "Sebenarnya, koop tu jaga aurat dia." balas Haziq, yakin. 

                      Semua terdiam. Angguk tanda setuju.

Hambar #2 : Masih lagi mengekalkan watak utama, Haziq. Masa tu, ramai kacau dia. Geletek geletek dia bagai. 

                       "Weh, jangan kacau aku. Aku bukan air."

Hambar #3 : Aku berjalan. Tatkala rehat pada Gemilang Maths. Ternampak mantan Presiden BWP maktab, Farhan Fauzi memakai seluar jeans, yang mana telah diharamkan secara rasmi oleh semua guru-guru dan pengetua di seluruh sekolah berasrama penuh.

                     Bila nampak Farhan memakai seluar sedemikian dengan riaknya takde segan silu kat umum, aku dengan penuh rasa tanggungjawab memaki hamunnya takde kesian.

 "Woi Paan, kau pakai seluar jeans eh?! Jin nak pakai seluar apa?!!"

            Setakat ni, Khairul Ikhwan dengan Shamer belum pernah lagi berbuat Hambar sampai tahap macam ni. Good Job friends :)



                         

December 1, 2013

Hikayat Manja pada Suatu Gemilang Matematik Moden.

            Ada suatu time, masa tu Gemilang Maths pada hujung minggu. Masa rehatnya, aku dengan beberapa orang watak singgah di bilik. Nak makan. Maklumlah, anak muda tak gemar makan bubur kadang-kadang di Dewan Selera. Memandangkan salah seorang watak dalam cerita ni ada biskut dengan air kotak, so kitorang cadang untuk singgah ke biliknya. Tapau sekering dua biskut dengan air kotak.

Watak : Afnan (Penan)
              Haziq
              Aku
              Aiman Hatta (Lando)

              Mula mulanya kitorang cerita pasal benda lain. Entah tiba-tiba kitorang start cerita pasal tokoh politik agung di Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Tok Guru Nik Aziz dan Tun Mahathir.

Aku : "Hm, tu lah. Tapi kan, Anwar serius pernah masuk dalam top 100 orang paling berpengaruh dalam majalah Times. Tahun 2009 tak silap."

Penan : "Mahathir pun serius pernah masuk dalam majalah jugak."

Aku : "Hm, kalau betullah ada kan. Majalah apa eh yang dia tersenarai tu?"

Penan : "Mana aku ingat. Tapi ada ah. Lagipun Mahathir tu pengaruh dia kuat. Takkan tak masuk."

    Aku sedikit tak puas hati. Perlukan back-up.

Lando : "Majalah Mangga kot." (balas Lando, tenang)

    Aku dengan Lando tergelak. Sedikit riang. 

Haziq : (diam sahaja)

*********************************************************

          Nak pendekkan cerita, habis masa rehat. Aku balik bilik seminar sorang-sorang dan amik handout. Lepas tu aku keluar terus ke tandas.

          Kat tandas, sepi. Tak ada orang. Lepas aku masuk bahagian jamban. Tutup pintu.

Tiba-tiba ada buka pintu. 

"Ziq, Asso tu apa benda ntah dia kan. Mahathir serius pernah tersenarai kot."

Haziq sambung, "Tu ah Asso. Dia tu semua Anwar. Itu Anwar, ini Anwar."

Aku diam je kat dalam jamban. Tunggu apa ayat diorang lepas ni. 

Tiba-tiba Penan tanya kat Haziq, "Weyh, sape dalam tandas tu?"

**********************************************************

"Woi! Korang mengumpat aku eh!"

Dua-dua budak tu jadi kelam kabut. Time aku keluar jamban, diorang lari masuk jamban sebelah. 


Cerita dia memang lawak gila. Aku tak boleh nak bagi korang bayang keadaan tu. Haha. Kantoi bulat-bulat.

Btw, Lando masa tu tengah buat kerja Maths. So, watak dia tak ada kat hujung cerita. 



November 27, 2013

Memories of Friends, Smiles and Sadness :)

               27 November 2013

       Aku dah bergelar alumni. Yeay, aku rasa seronok sebab dapat kenal ramai member masa di MRSM Pasir Salak. Di sini jugak aku jumpa ramai member yang pelik pelik. Di sini jugak, aku jumpa Solihin Aziz (apa kena mengena?).

         Masa banyak aku luangkan untuk bersama dengan member member. Aku takyah nak fikir pasal dunia luar, tak yah nak fikir kejap lagi nak makan apa. Takyah fikir nak basuh baju bila sebab Nazir akan tolong aku basuh baju. Tak payah nak fikir itu ini itu ini. 

         Lepas habis ni, aku akan jumpa dengan dugaan dugaan yang lagi berat. Tiga kilogram mungkin. Siapa tahu. Cuma aku akan rindu ramai member member lama aku ah kot sebab dah selalu habiskan masa dengan diorang. 

         Btw, kawan kawan PS yang baca blog aku ni, dengan rendah hatinya aku katakan yang aku sayangkan korang. Aku minta maaf banyak salah silap yang aku buat. Ada jodoh panjang, kita jumpa di di tempat lain. Jodoh panjang jugak, kita kahwin ramai ramai :)

          Goodbye 10th Batch !

             

August 11, 2013

Forgiving (Last Entry 2013)

               This is my last entry along the year. This last entry quite meaningful I guess. But, over the long track record, I've read some of my last entry, somehow I feel so embarassed with my writing skills. Anyway for me, blogging is platform for me to improve my writing skill exactly in English or including Malay. It's also a quite good advantage, maybe.

                I think, it is quite not late to wish all of you (readers), Selamat Hari Raya Aidilfitri. I've spending my time for a week with somehow quite good activity such as burning the lemang in Sungai Chor, Rawang with my best cousin of the year, Iqbal Hakim.

                 I would share, that making lemang is not an ease work. It need patience and sacrification. If you are easily tired, you would get nothing because it need so many hours to have a best lemang ever in the world. Kinda hiperbola and exaggerating, is it? 

                As this is my last entry, I want to apologise towards everyone if I had do any mistaken along our relationship. Somehow, people also did mistakes. No matter they are deliberate or inadvertent. Just forgive them.

-------------------------------------------------------------------------------------------

              Kemaafan itu perkara yang sangat mudah. Tak perlu keluarkan duit, tak perlu bersunat kali kedua. Kita cuma perlu maafkan kesalahan mereka sahaja. Mungkin dalam hidup ini kita pun banyak kesilapan yang kita buat pada orang lain, dan mereka boleh memaafkan kita tapi mengapa tidak kita?

              Tuhan pun ampunkan kesalahan semua hamba-Nya berkali-kali. Itu Tuhan, yang paling power sekali. Masakan kita, orang biasa yang Tuhan boleh tarik nikmat dengan mudah, tak ada kuasa. Kuasa sakti mahupun super saiya pun masih sombong untuk memaafkan orang lain. 

             Kehidupan kita ini bukan untuk mencari harta semata-mata, tapi untuk cari keberkatan. Makanya, keberkatan dan rahmat itu adalah punca kepada syurga yang nak kita cari, ya dak?

            Kesilapan adik-beradik, ibu bapa, saudara mara dan kawan kawan itu adalah perkara biasa. Mungkin mereka terlepas bicara, mungkin mereka terkasar bahasa. Kita kena faham dan kena mudah memaafkan. 

            Kita pun tak boleh jamin yang kita tak pernah buat orang marah, tak pernah menyinggung perasaan orang lain. Cuma, di sini aku nak nasihatkan, kepada sesiapa yang ada permasalahan antara ahli keluarga, maafkanlah kerana kita manusia biasa. 

            "Kadang-kadang, kesilapan dan teguran itu adalah cara untuk kita perbaiki diri utk jadi manusia yang lebih Baik" 

    Sedikit pantun Sulaiman Akhlaken hendak dikongsikan sempena raya ini. 






SALAM AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN :)

         DOAKAN KEJAYAAN KAMI, TEAMSPM2013 :D

  

               

               

                  

August 6, 2013

Pengalaman Berpidato

               Semakin lama, aku semakin hilang mood untuk menaip entry tatkala terkenangkan hari hari yang mendatang. Namun sekian lama, aku rasakan aku perlu share buat tatapan generasi 1997 dan seterusnya yang semakin membesar, dasawarsa nanti.

1989 . . .  

            Aku bergerak ke MRSM Pekan, ataupun MRSM Tun Abdul Razak. Sebelum aku masuk, terngiang-ngiang dalam minda aku. 


            "Kenapa bukan MRSM Tunku Abdul Rahman? "

        Ah, lupakan. Aku cuma termimpi dalam sanubari pagi. Ini kali ketiga aku akan mula perjuangan sebagai seorang pemidato yang tampan dan melawan. Selama ni aku tak pernah tewas (dapat nombor 3) ataupun yang sewaktu dengannya. Setelah aku menewaskan Khasnor (MRSM Felda Trolak) dengan penuh aib takde kesian pada peringkat Zon Barat, Khasnor kelihatan seperti mula memberontak dan menangis siang malam tanpa henti, khabarnya.

         Maka di MRSM Pekan, kawasan emas Perdana Menteri Malaysia menyaksikan seorang bakal Ketua Pembangkang Malaysia bakal beraksi pada peringkat akhir di maktab itu.

Hari pertandingan . . . 

          Pakaian bleezer hitam curi dari rumah milik kakak aku nombor dua dikenakan kemas, Badan sadur aku yang mirip Harun Abdul Aziz (Aaron Aziz) mengiakan lagi kekemasan yang sedia ada. Mungkin ini nasib aku. Aku tak minta dilahirkan begini. Body power!

          Ketika bertanding, giliran aku yang kedua. Pidato disampaikan dengan begitu rapi dan awesome. Juri-juri yang meneliti hampir ternganga dengan penuh penghayatan. Seolah-olah tidak menyedari akan kehadiran lalat yang sedang bertweet di mulut mereka. 

        Setelah tamat pidato teks, aku diminta untuk mengambil tajuk pidato spontan yang dishufflekan. Aku dengan penuh yakin dan berdoa untuk diberikan tajuk yang sangat susah dan menggerunkan. Aku cabut sampul tersebut. 

"Faedah-faedah Penerokaan ke Angkasa Lepas"

       Kalau bagi aku biodata Stephen Sackur, penoreh getah kat Tambun pun aku boleh lancar, masakan cuma Fakta ini. Dengan penuh gaya Ketua Pembangkang dan Ahli Parlimen, aku bersuara. . .

              "Bismillah. . . . . Serambai mawar seharum kasturi, atur dan pengacara majlis, hakim yang berdedikasi  . . . . .  "

        Lepas habis, aku tersenyum sombong. 

___________________________________________________


         Actually, sekadar pengkongsian. Untuk Pertandingan Pidato Akhir Kebangsaan ini, aku dapat tempat ke-2. Namun, dari itu aku sedar bahawa kita takkan sentiasa ada di atas. Walaupun aku Johan pada peringkat zon, tak bermakna aku akan tetap Johan pada kebangsaan. Dalam hidup ni, ada kala kita di atas, adakalanya di bawah. Bila menang dan senang, kita perlu bersyukur. Ya dakk??

Sedikit gambar menjadi kenangan untuk dibawa selepas ada cucu. 



 

August 5, 2013

Ramadhan Almost End :')

              Many people with their ambition, to be a proud person. To achieve a huge succeed. While, somehow they need to realise that there are many people outside of our mind are hoping only for enough nutrient, enough food-in-need. They didnt asked more.

             Somehow I observe and I see, many of people in Malaysia like to have a lot of food on their tables during berbuka puasa. I dont know what its mean in English translate. Breaking the fast, maybe? Hha. 

            Actually, in where ever we think that we have enough what ever we want, we should and must realize that many people are struggling for life. They sometimes only could have only a bread for the rest of their life. 

             In the way, they entirely underprivileged. Poor, unhealthy and live in a worst condition due to the effect of war that occurs in their country. No offence to the month. For the whole year they need to faced the worst journey. Ramadhan for us are only hunger and thirsty, but for them, it's a sacrification and jihad. 





             I just feel depressed with the actions of some people that they're refused to fast during this good month. I really disappointed with some kind of this action. Why people? Did you guys didnt afraid of Allah swt? Can we us set the time for us to repent?

             How about if God take your life faster than what you guys think? Because we're never know the right time of our death. Subhanallah.

            Just for a reminder, people. For all of you and also me, never make something that can make the God's wrath. Sincerely. Just let us shared the hardship of our relatives, our friends now facing the war in Palestine. The friends that cannot obtain enough nutrient, and cannot have what we have. Please people.

Assalamualaikum :') 

June 5, 2013

Rezeki yang kita Tak Sedar ;)

                All the people's fate have be wrote in their life. Bukan sahaja tertulis kat atas dunia, tapi dah tertulis kat akhirat, mana tempat yang kau nak lepak lepas kat Padang Mahsyar nanti. Itu semua dah termaktub kat Luh Mahfuz.






               Kawan-kawan, 

               Atas dunia nih, cuma ada satu kekuatan yang akan kawal semua orang. Bila kita dapat sesuatu, maka ingat untuk cakap syukur. Actually, setiap apa yang kita dapat tu, sebenarnya satu takdir yang dari awal-awal lagi dah ditentukan. Jadi, kita tak boleh nak pertikaikan "Kenapa dia dapat lebih daripada aku, padahal ibadat kurang?"

               Beb, walaupun takdir tuh dah ditetapkan, tapi kau kena faham yang Tuhan tuh Maha Adil. Kau tak boleh ingat yang bila benda buruk berlaku memang dia fix, tapi kau hukum Tuhan bagi dia lebih dari kau walhal kau dah usaha lebih, ibadat banyak, doa sudah. Tapi kau tak dapat jugak. 

               Itu semua rezeki masing-masing. 

                 Aku bukanlah orang yang power untuk bercakap tentang perkara nih tapi sebagai manusia, tanggungjawab aku untuk sama-sama kita kongsi akan perkara ni. Renung balik sebab kita hamba sahaja. Kuli, abdi, khadam. 

                  Kalau kau pakai Lamborghini sekalipun, status kau tuh cuma hamba. Sebab tu Allah tak bagi kita jadi sombong, angkuh dan suka hina orang lain. 

                 Contoh mudah saudara aku ceritakan tentang rezeki kita. Kau makan dan kau kenyang. Kau mengantuk dan kau tidur. Kau banyak duit dan gaji besar. Kau usaha dan kau berjaya. Tapi kadang-kadang, kau makan banyak, tapi tak lama lepas tuh kau lapar balik. Kau tidur 24 jam, bangun-bangun mengantuk balik. Kau gaji besar, tapi tak ada duit. Pernah berlaku tak?

               Sebenarnya yang bagi kau senang dan susah tuh siapa? Perut kau ke? Mata kau ke? Atau minda kau? Tidak. Semuanya sebab Allah swt yang bagi. Sebab tuh, ada jugak orang kaya yang susah. Ada jugak orang makan tapi tak kenyang kenyang.

               Come on beb, Tuhan dah atur semua untuk kita. Kita cuma berusaha untuk dapatkan yang terbaik dalam hidup ini, supaya dapat bawak bekal untuk akhirat kelak. 

__________________________________

               Sebab tu, nama dia Tuhan.

May 31, 2013

3 Perkara yang Menyebabkan Islam Jatuh (Tragedi Subuh)

               Bismillahirrahmanirrahim. Ops! Bro, jangan tutup page nih lagi. Penting nih! 

           Ya, aku buat pendek kali ni. Setakat nak berkongsi ilmu yang aku belajar daripada Ustaz Zakaria bin Ntah. Adik kepada Mufti Pulau Pinang. Orang yang hebat, ilmunya luas dan sangat berintegriti. Muka garang tapi suka senyum. 

           Lepas aku habis solat Subuh, aku ingat nak blah. Tiba-tiba nampak beliau tiba-tiba duduk kat kerusi depan. Aku rasa macam nak try dengar kuliah-kuliah Subuh ni, nak tengok apa yang best sangat. Kemudian, dia mintak jemaah yang duduk berselerak supaya duduk secara halaqah. Fine ah, aku duduk ikut halaqah, gaya aku tak ubah macam jemaah yang hari-hari dengar kuliah Subuh. 



Ustaz Zakaria

 
         Tajuk yang dibincangkan berselerak tapi yang ditekankan ialah '3 Punca Islam akan Jatuh.'

         Pertama, Islam akan jatuh apabila adanya "Ulama' yang Jahat". Beliau kata, "Ulama ni amanah Allah untuk sebarkan ilmu. Kalau doktor bagi salah ubat, seorang pesakit makan, maka seorang je yang akan Kriuk, tapi kalau ulama' sebarkan ilmu yang salah, maka akan beratus-ratus orang akan ikut benda yang karut. "

           Beliau cerita pasal ada satu rancangan yang membincangkan pasal Iron Malik Maiden, perenang yang berenang Selat Inggeris selama 17 Jam. Then, ada orang tanya ustaz, "Macamana Malik Maidin solat? 17 Jam tuh lama tuh." Kemudian, Ustaz tuh jawab, "Kalau orang yang buat perkara demi mengharumkan nama negara, maka dia boleh qada' solat. "

            Kepada orang yang baca ni, jangan saman aku sebab nih kenyataan Ustaz Zakaria, dia tengok program TV tuh katanya tak silap.

            Kedua, Islam akan jatuh apabila 'Orang Jahil Berlagak seperti Ulama '. Beliau kata benda ini berlaku apabila daya akal membatasi agama. Maksudnya, mereka menggunakan tindakan logik untuk membenarkan sesuatu yang dilarang oleh Islam. Tak faham? 

          Contoh gini, benda ni berlaku dalam Islam liberal. Contohnya, isu yang perempuan boleh bagi khutbah, perempuan jadi Imam solat Jumaat. Katanya, "Perempuan sekarang dah berpendidikan, diterima oleh semua orang untuk jadi ketua negara. So, kenapa perempuan tak boleh jadi khatib untuk solat Jumaat? Kenapa perempuan tak boleh jadi ketua untuk solat fardu?"

             Akhir sekali, Islam akan jelas jatuh apabila terdapat 'Pemimpin Yang Menyeleweng' . Ini jelas kelihatan kepada pemimpin yang pegang amanah Allah swt, tapi tak mengikut saluran undang-undang Islam. Pelaksanaan hudud ditolak bulat-bulat. So, jawapannya parah la negara Islam kita. Beliau kata. 







             Aku syak Ustaz ni penyokong barisan Pembangkang. Sebab hujah-hujahnya. Ada sekali dia kata pasal orang Cina tolong sekolah agama di Pulau Pinang. Dia bagi ayat Quran bahawa Islam akan dibantu oleh golongan bukan Islam. Aku tak sempat nak tanya kat dia ayat daripada Surah apa. Tapi aku konfiden yang dia bagi ayat Quran sebab dia translate bahasa Arab.

            So, kita kenalah bekerjasama demi memartabatkan Islam yang sebenar di mana-mana sahaja. Dunia pun dah nak kiamat. Assalamualaikum.  

   

May 29, 2013

Memori . .

               Kita pernah berkumpul. Dalam masa itu, aku tidak menghargai segala-gala yang aku ada. Sekarang ni, memori ini semua bermakna dalam hidup aku. Masa ini tak akan berulang lagi.

            Penghuni kelas D 2009 dipelopori oleh manusia-manusia di bawah ini.  Pelbagai cerita berlaku, sampai segalanya berubah secara perlahan-lahan tahun demi tahun. Sehingga sekarang, penghuni kelas itu telah berubah keseluruhannya. 


May 28, 2013

Manusia Semakin Kejam ! Kenapa?

             Rabu, 29 Mei -  Kat rumah, aku usually baca suratkhabar harian trough web sahaja sebab buang duit kalau nak beli paper kat luar. Alik alik berita sama je dengan kat internet. Gunakan internet sebagai bahan menambahkan pengetahuan. 

           Bukan isu suratkhabar yang aku nak nyatakan. Sebenarnya aku nak ceritakan pasal isu yang terpampang di dada akhbar. Kepada korang tak malas nak baca, aku ceritakan sikit. Boleh la tunjuk pandai sikit hari ni.





 
          Kejadian berlaku di Beijing, China. Cerita pasal a married couple yang buang anak dia kat lubang jamban warna putih. Pihak anggota keselamatan (RELA) jumpa bayi tersebut sedang tersangkut pada batang paip. Yang lebih mengejutkan, bayi itu masih hidup sambil bertelanjang bulat. Terkejut sekarang!

          Pihak polis China yang dipimpin oleh Inspektor Lee Chong Wey sedang menyiasat dan menyelidik siapa gerangan ibu bapa bayi kecik tersebut. Jantina dan butir pengenalan bayi tersebut terpaksa dirahsiakan bimbang bayi ini akan dikenali oleh rakan tadika bila dah start masuk taska nanti. Masyarakat China sangat marah dengan tindakan yang dilakukan oleh ibu bapa bayi tersebut. 

            So, aku dah ceritakan diselitkan dengan lawak jenaka. 

          Cuma yang perlu kita seriuskan ialah kenapa perkara ini berlaku? Itu satu. Yang kedua, kenapa manusia sekarang semakin kejam? 

         Wahai manusia, berfikirlah seperti manusia yang bertindak dan bertindaklah seperti manusia yang berfikir. Sabda Nabi saw,

"Tidak sempurna iman seseorang selagi dia tidak mengasihi sesama saudaranya"

 Assalamualaikum.             

Kisah SepuluhSen

              Dua hari lepas, aku dengan gembiranya dapat tapau rm4 daripada kakak aku. Tujuan aku adalah untuk beli air Mountain Dew warna purple dekat 7E area-area sini jugak. Dengan penuh keriangan, aku terus angkat kunci dan start mosotikal ayah aku. Sori sori, motosikal. Aku memecut laju melupakan sejarah kisah silam parti Roket Sampai Bulan Terbelah kalah secara tak adil dalam PilihanRaya yang Lalu. 

  ******************

 

           Sampai 7E . . .


                Aku bukak peti ais tuh. Tengok harga, sekali RM4.20. Dalam hati aku, "Maha Damn! Duploh Sen Je pun". Okay ah tuh. 20 sen tuh boleh je carik dalam wallet nih. Mesti ada. Kalau tak ada memang loser lah. Bukak bukak wallet, ada 10 sen.

              Aku letak balik air tuh, lepas tuh keluar 7E dan carik sepuluh sen. Gaya aku tak ubah macam kucing korek lubang sampah. Tertonggeng sikit, seluk seluk sana sini. Dalam hati aku, takde lah weyh. 

             Aku frustrated. Rasa nak kentut. Aku kentut sekejap. Lepas tuh aku sambung balik tulis entri. Buat lawak bodoh lama-lama pun tak best juga kan?  



             Aku ambik kunci, harapan putus dan aku berniat nak balik rumah. Dah ah rumah aku 2 kilometer dari lokasi kejadian. Betul betul waktu dah duduk atas motor. Tiba-tiba ada benda jatuh atas helmet aku. 

            Dedebang!

             Aku toleh bawah, tengok apa yang jatuh. . . .

           Duit syiling sepuluh sen jatuh! Dalam hati aku, Yeay. Alhamdulillah. Aku turun daripada motor. Masuk balik dalam 7E. 

            Cena . . . weh !!!

            Air tadi betul-betul last. Ada brader baru je ambik. Dah bayar dah pun . . . 

            Aku reda, pasrah. Aku blah dan pergi kedai Kepala Gajah lepas tuh beli air Laici.  

May 27, 2013

Sebenarnya Kita Berbeza

             Pernah tak kita tertanya-tanya, kenapa dia nih lebih dalam bidang nih? Kenapa aku nih lembab buat benda nih? Kenapa dia minat K-Pop padahal bukannya best sangat pun. Kenapa dia nih suka minum air berdiri? Dan yang paling ketara sekali, kenapa PSY tak macam Douglas Lim?

           Persoalan nih timbul saat aku tengah menibai secawan Nescafe buat sendiri packet beli kat kedai Kepala Gajah dekat-dekat sini. 

           Last-last sampai satu masa, aku cuma tenangkan diri aku. Bukak ceramah macam-macam ustaz dan ustaz tuh jelaskan satu ayat Quran.

           "Dan Kami menciptakan manusia itu dengan sebaik-baik kejadian "

          Lepas tuh, baru aku tersedar yang manusia nih semua di ciptakan semua sama hebat, sama tangkas. Cuma kita berbeza dari segi haluan mana yang kita lebih. Contohnya, Ali lagi padu dalam sukan takraw, Jalil lagi power dalam badminton. Tapi dua-dua nih boleh jadi maha dahsyat dalam dua-dua game kalau mereka berusaha.

   Dah dah. Berhenti takat tuh . 



****************************************************************

             Isu dua. 

          Kenapa Tuhan jadikan kita nih berbeza dari segi keupayaan?? Korang pernah terfikir tak? Tak pun kita cuma fikirkan benda-benda yang kita rasa lebih penting daripada tuh macam nak tengok movie apa yang paling latest dalam movie2k.to ataupun nak beli jenama pensel apa yang paling sesuai untuk exam trial nanti.  

           Tuhan jadikan kita berbeza daripada pelbagai macam segi sebab nak pupuk rasa ihsan dan saling bantu membantu sesama kita sebagai insan biasa. Di samping itu, Allah swt nak tunjuk keadilan dan kebijaksaan dalam hukum alam.

         Bayangkan kengkawan, kalau Datin Rosmah jadi doktor, Datuk Seri Najib jadi doktor, Tan Sri Muhyidin jadi doktor, Zizan jadi doktor, Tun Mahathir jadi doktor, eh dia memang doktor pun. Kalau semua doktor, siapa yang nak tadbir negara kita secara damai. Betul tak? Angguk sebelum aku lempang. 

        So, jangan lah pertikai tentang apa yang Allah swt bagi. Kita manusia nih kerjanya usaha, doa dan tawakkal je. Reti? Okay. So, selamat beribadah kawan-kawan. Assalamualaikum. Peace! 

Pantun

Anak monyet panjat pokok kelapa,

Selamat datang dan jumpa lagi.


There was an error in this gadget