May 31, 2013

3 Perkara yang Menyebabkan Islam Jatuh (Tragedi Subuh)

               Bismillahirrahmanirrahim. Ops! Bro, jangan tutup page nih lagi. Penting nih! 

           Ya, aku buat pendek kali ni. Setakat nak berkongsi ilmu yang aku belajar daripada Ustaz Zakaria bin Ntah. Adik kepada Mufti Pulau Pinang. Orang yang hebat, ilmunya luas dan sangat berintegriti. Muka garang tapi suka senyum. 

           Lepas aku habis solat Subuh, aku ingat nak blah. Tiba-tiba nampak beliau tiba-tiba duduk kat kerusi depan. Aku rasa macam nak try dengar kuliah-kuliah Subuh ni, nak tengok apa yang best sangat. Kemudian, dia mintak jemaah yang duduk berselerak supaya duduk secara halaqah. Fine ah, aku duduk ikut halaqah, gaya aku tak ubah macam jemaah yang hari-hari dengar kuliah Subuh. 



Ustaz Zakaria

 
         Tajuk yang dibincangkan berselerak tapi yang ditekankan ialah '3 Punca Islam akan Jatuh.'

         Pertama, Islam akan jatuh apabila adanya "Ulama' yang Jahat". Beliau kata, "Ulama ni amanah Allah untuk sebarkan ilmu. Kalau doktor bagi salah ubat, seorang pesakit makan, maka seorang je yang akan Kriuk, tapi kalau ulama' sebarkan ilmu yang salah, maka akan beratus-ratus orang akan ikut benda yang karut. "

           Beliau cerita pasal ada satu rancangan yang membincangkan pasal Iron Malik Maiden, perenang yang berenang Selat Inggeris selama 17 Jam. Then, ada orang tanya ustaz, "Macamana Malik Maidin solat? 17 Jam tuh lama tuh." Kemudian, Ustaz tuh jawab, "Kalau orang yang buat perkara demi mengharumkan nama negara, maka dia boleh qada' solat. "

            Kepada orang yang baca ni, jangan saman aku sebab nih kenyataan Ustaz Zakaria, dia tengok program TV tuh katanya tak silap.

            Kedua, Islam akan jatuh apabila 'Orang Jahil Berlagak seperti Ulama '. Beliau kata benda ini berlaku apabila daya akal membatasi agama. Maksudnya, mereka menggunakan tindakan logik untuk membenarkan sesuatu yang dilarang oleh Islam. Tak faham? 

          Contoh gini, benda ni berlaku dalam Islam liberal. Contohnya, isu yang perempuan boleh bagi khutbah, perempuan jadi Imam solat Jumaat. Katanya, "Perempuan sekarang dah berpendidikan, diterima oleh semua orang untuk jadi ketua negara. So, kenapa perempuan tak boleh jadi khatib untuk solat Jumaat? Kenapa perempuan tak boleh jadi ketua untuk solat fardu?"

             Akhir sekali, Islam akan jelas jatuh apabila terdapat 'Pemimpin Yang Menyeleweng' . Ini jelas kelihatan kepada pemimpin yang pegang amanah Allah swt, tapi tak mengikut saluran undang-undang Islam. Pelaksanaan hudud ditolak bulat-bulat. So, jawapannya parah la negara Islam kita. Beliau kata. 







             Aku syak Ustaz ni penyokong barisan Pembangkang. Sebab hujah-hujahnya. Ada sekali dia kata pasal orang Cina tolong sekolah agama di Pulau Pinang. Dia bagi ayat Quran bahawa Islam akan dibantu oleh golongan bukan Islam. Aku tak sempat nak tanya kat dia ayat daripada Surah apa. Tapi aku konfiden yang dia bagi ayat Quran sebab dia translate bahasa Arab.

            So, kita kenalah bekerjasama demi memartabatkan Islam yang sebenar di mana-mana sahaja. Dunia pun dah nak kiamat. Assalamualaikum.  

   

May 29, 2013

Memori . .

               Kita pernah berkumpul. Dalam masa itu, aku tidak menghargai segala-gala yang aku ada. Sekarang ni, memori ini semua bermakna dalam hidup aku. Masa ini tak akan berulang lagi.

            Penghuni kelas D 2009 dipelopori oleh manusia-manusia di bawah ini.  Pelbagai cerita berlaku, sampai segalanya berubah secara perlahan-lahan tahun demi tahun. Sehingga sekarang, penghuni kelas itu telah berubah keseluruhannya. 


May 28, 2013

Manusia Semakin Kejam ! Kenapa?

             Rabu, 29 Mei -  Kat rumah, aku usually baca suratkhabar harian trough web sahaja sebab buang duit kalau nak beli paper kat luar. Alik alik berita sama je dengan kat internet. Gunakan internet sebagai bahan menambahkan pengetahuan. 

           Bukan isu suratkhabar yang aku nak nyatakan. Sebenarnya aku nak ceritakan pasal isu yang terpampang di dada akhbar. Kepada korang tak malas nak baca, aku ceritakan sikit. Boleh la tunjuk pandai sikit hari ni.





 
          Kejadian berlaku di Beijing, China. Cerita pasal a married couple yang buang anak dia kat lubang jamban warna putih. Pihak anggota keselamatan (RELA) jumpa bayi tersebut sedang tersangkut pada batang paip. Yang lebih mengejutkan, bayi itu masih hidup sambil bertelanjang bulat. Terkejut sekarang!

          Pihak polis China yang dipimpin oleh Inspektor Lee Chong Wey sedang menyiasat dan menyelidik siapa gerangan ibu bapa bayi kecik tersebut. Jantina dan butir pengenalan bayi tersebut terpaksa dirahsiakan bimbang bayi ini akan dikenali oleh rakan tadika bila dah start masuk taska nanti. Masyarakat China sangat marah dengan tindakan yang dilakukan oleh ibu bapa bayi tersebut. 

            So, aku dah ceritakan diselitkan dengan lawak jenaka. 

          Cuma yang perlu kita seriuskan ialah kenapa perkara ini berlaku? Itu satu. Yang kedua, kenapa manusia sekarang semakin kejam? 

         Wahai manusia, berfikirlah seperti manusia yang bertindak dan bertindaklah seperti manusia yang berfikir. Sabda Nabi saw,

"Tidak sempurna iman seseorang selagi dia tidak mengasihi sesama saudaranya"

 Assalamualaikum.             

Kisah SepuluhSen

              Dua hari lepas, aku dengan gembiranya dapat tapau rm4 daripada kakak aku. Tujuan aku adalah untuk beli air Mountain Dew warna purple dekat 7E area-area sini jugak. Dengan penuh keriangan, aku terus angkat kunci dan start mosotikal ayah aku. Sori sori, motosikal. Aku memecut laju melupakan sejarah kisah silam parti Roket Sampai Bulan Terbelah kalah secara tak adil dalam PilihanRaya yang Lalu. 

  ******************

 

           Sampai 7E . . .


                Aku bukak peti ais tuh. Tengok harga, sekali RM4.20. Dalam hati aku, "Maha Damn! Duploh Sen Je pun". Okay ah tuh. 20 sen tuh boleh je carik dalam wallet nih. Mesti ada. Kalau tak ada memang loser lah. Bukak bukak wallet, ada 10 sen.

              Aku letak balik air tuh, lepas tuh keluar 7E dan carik sepuluh sen. Gaya aku tak ubah macam kucing korek lubang sampah. Tertonggeng sikit, seluk seluk sana sini. Dalam hati aku, takde lah weyh. 

             Aku frustrated. Rasa nak kentut. Aku kentut sekejap. Lepas tuh aku sambung balik tulis entri. Buat lawak bodoh lama-lama pun tak best juga kan?  



             Aku ambik kunci, harapan putus dan aku berniat nak balik rumah. Dah ah rumah aku 2 kilometer dari lokasi kejadian. Betul betul waktu dah duduk atas motor. Tiba-tiba ada benda jatuh atas helmet aku. 

            Dedebang!

             Aku toleh bawah, tengok apa yang jatuh. . . .

           Duit syiling sepuluh sen jatuh! Dalam hati aku, Yeay. Alhamdulillah. Aku turun daripada motor. Masuk balik dalam 7E. 

            Cena . . . weh !!!

            Air tadi betul-betul last. Ada brader baru je ambik. Dah bayar dah pun . . . 

            Aku reda, pasrah. Aku blah dan pergi kedai Kepala Gajah lepas tuh beli air Laici.  

May 27, 2013

Sebenarnya Kita Berbeza

             Pernah tak kita tertanya-tanya, kenapa dia nih lebih dalam bidang nih? Kenapa aku nih lembab buat benda nih? Kenapa dia minat K-Pop padahal bukannya best sangat pun. Kenapa dia nih suka minum air berdiri? Dan yang paling ketara sekali, kenapa PSY tak macam Douglas Lim?

           Persoalan nih timbul saat aku tengah menibai secawan Nescafe buat sendiri packet beli kat kedai Kepala Gajah dekat-dekat sini. 

           Last-last sampai satu masa, aku cuma tenangkan diri aku. Bukak ceramah macam-macam ustaz dan ustaz tuh jelaskan satu ayat Quran.

           "Dan Kami menciptakan manusia itu dengan sebaik-baik kejadian "

          Lepas tuh, baru aku tersedar yang manusia nih semua di ciptakan semua sama hebat, sama tangkas. Cuma kita berbeza dari segi haluan mana yang kita lebih. Contohnya, Ali lagi padu dalam sukan takraw, Jalil lagi power dalam badminton. Tapi dua-dua nih boleh jadi maha dahsyat dalam dua-dua game kalau mereka berusaha.

   Dah dah. Berhenti takat tuh . 



****************************************************************

             Isu dua. 

          Kenapa Tuhan jadikan kita nih berbeza dari segi keupayaan?? Korang pernah terfikir tak? Tak pun kita cuma fikirkan benda-benda yang kita rasa lebih penting daripada tuh macam nak tengok movie apa yang paling latest dalam movie2k.to ataupun nak beli jenama pensel apa yang paling sesuai untuk exam trial nanti.  

           Tuhan jadikan kita berbeza daripada pelbagai macam segi sebab nak pupuk rasa ihsan dan saling bantu membantu sesama kita sebagai insan biasa. Di samping itu, Allah swt nak tunjuk keadilan dan kebijaksaan dalam hukum alam.

         Bayangkan kengkawan, kalau Datin Rosmah jadi doktor, Datuk Seri Najib jadi doktor, Tan Sri Muhyidin jadi doktor, Zizan jadi doktor, Tun Mahathir jadi doktor, eh dia memang doktor pun. Kalau semua doktor, siapa yang nak tadbir negara kita secara damai. Betul tak? Angguk sebelum aku lempang. 

        So, jangan lah pertikai tentang apa yang Allah swt bagi. Kita manusia nih kerjanya usaha, doa dan tawakkal je. Reti? Okay. So, selamat beribadah kawan-kawan. Assalamualaikum. Peace! 

May 26, 2013

Kebusyan Tahap Puncak Alam

                 Sorry kengkawan sebab aku dah delete entri aku yang sebelum-sebelum nih. Ala, nak sorry sorry pun korang bukan baca pun. Tapi kengkadang aku menyesal delete mereka sebab aku sendiri nak baca watikah-watikah aku sebelum tuh. Padahal dah banyak tahap pensel dah tuh. 

              Start hari Isnin aku dah busy dah. Sekarang nih, hari Ahad 26 Mei 2013 aku masih terangsang untuk menaip entri aku yang ketiga untuk tahun 2013 nih. Apa salahnya kan? 

             Okay, bye.

Sepanjang Tiga Tahun Ini. . .

                  Walaupun 15 orang, tapi aku tak sangka ada lagi individu yang sanggup bukak laman ini walaupun aku dah lama tak menaip apa-apa berikutan SPM tahun nih. Lagi lima bulan. Aku curi-curi masa pun untuk menaip. 

                 Aku mula menulis entri sewaktu aku umur 14 tahun yakni 3 tahun dulu. Dalam tempoh penulisan nih, banyak perkara aku belajar. Aku dapat banyak kritikan sama ada membina atau memusnahkan hobi aku. Dengan blog, aku belajar untuk cari idea dan aku aplikasikan ketika aku menulis karangan. 
        
               Aku pun belajar cara untuk menghasilkan standard kuali dalam penulisan. Ya ya, aku perasan perkataan 'kuali' kat situ. Dalam tempoh tiga tahun, segalanya mengajar aku tentang sensitiviti ketika menulis, buat lawak bodoh yang tak semenggah dan lepas tuh kena marah dengan senior. 

               Tapi dalam hidup nih, kita semua belajar daripada kesilapan yang pernah kita buat. Sebab tu kita kena terima kritikan daripada semua orang. Sebab apa yang dikritikan terhadap kita tuh sebenarnya membina. Supaya kita sedar akan kesilapan kita yang buatkan orang tak puas hati. 



               Mesti korang yang baca akan kata, " Dah dah, tak payah nak ceramah lebih-lebih" kan?

                 Tapi bro, sepanjang penulisan aku nih, seandainya ada yang terguris dengan pencarutan aku sepanjang tiga tahun nih, aku mintak maaf banyak okay?

May 24, 2013

Satu Kekuatan

                Bismillahirrahmanirrahim

             Atas muka bumi ni, hanya ada satu kekuatan yang sangat berkuasa untuk menentukan sesuatu. Kita nih cuma "HAMBA"

              Selalunya kita bangga dengan semua pencapaian kita. Kita rasa bangga bila dapat markah yang baik dalam examination. Ceh, aku cakap Omputeh. Tengok tuh, aku bangga dah. 

              Tapi, kita semua tiada siapa yang hebat kerana ujian yang menimpa kita tidak sehebat para Anbiya', Rasul-rasul dan Manusia-manusia yang dipilih oleh Allah. Kenapa perlu kita bangga dengan pencapaian kita? Aku bercakap bukan sebab aku nak acah-acah baik, tapi sebab perkara ini sentiasa berterusan dalam kalangan manusia. Termasuk diri aku dan kawan-kawan aku yang lain. 

              Masih ingat Mustafa Kamal Atartuk? Bagaimana hebatnya kedudukannya? Sehingga dia menggadaikan agama dalam pentadbirannya? 

              Dan masih ingat keadaan ketika dia nak mati? Rasa panas dan bumi tak menerima jasadnya?

              Jadi, sama-sama kita bertaubat dalam kehidupan ini. Mudah-mudahan kita berada dalam golongan yang terselamat. Amin.


Pantun

Anak monyet panjat pokok kelapa,

Selamat datang dan jumpa lagi.


There was an error in this gadget