May 4, 2014

Doktrin.

"Muda-muda tak payah nak politik-politik. Belajar kasi habis."

 "Engko tu budak lagi, apa tau?"

"Budak-budak muda sekarang ni dah tak reti nak dengar cakap orang tua."

"Teruk betul budak zaman sekarang ni."

Istilah biasa dengar daripada orang kebanyakan. Selepas aku menghabiskan masa mencarut dan mengarut dalam entri sebelum ini 'Di Sebalik Tabir Aku', dah tiba masa untuk aku muncul dalam satu penulisan yang lebih matang. Tak gitu? 

Sebelum aku mula khutbah aku ni, macamana dengan entri aku sebelum ni? Ada bergoyang telur tak baca sejarah hidup aku? Sebab tu dulu aku selalu bagitau, jangan main-main dengan aku. Kahkahkah!

Doktrin tu dalam terminologi aku sendiri, mudah aku kata seperti hasutan, atau brainwash dalam rangkai omputehnya. Baik. Dalam mukadimah awal kat atas nun, aku ada menyatakan beberapa perkataan klise yang majoriti selalu diperkatakan. Mazhab jiwa yang selalu merasakan diri tu maha sempurna konfem ada ada roh jasad mana-mana manusia. 

Contoh yang aku boleh bagi kat sini macam ni. 

Korang ada Fesbuk? Baik. Cerita dia bermula bila ada satu account ni post satu video bertajuk, "Manusia yang paling tepat bacaan al-Fatihahnya, menyentuh nasab dengan Rasulullah"

Maka dalam video tu, sheikh tu bagi bacaan al-Fatihah yang sangat tepat. Serius. Sangat tepat dan sedap.

Kemudian, aku check bahagian komen, ada pulak pak-pak ustaz Fesbuk kita mula bagi komen, 

"Aku rasa tajwid hujung tu barai tungtangtungtang ..."

"Ustaz ni betul ke power and tepat? Macam tak je"

"Takkan dia sorang je paling tepat atas dunia ni?"

Lepas tu mula la berbalah semua Melayu Islam dalam ruangan komen fesbuk tu. Aku takde la pandai bab-bab tajwid ni. Tapi, tak perlulah sebenarnya nak berbalah bab-bab agama macam diri tu baguih norr. Kebanyakan post-post yang dihantar, semua nak berbalah. Aku pun naik menyampah.

Itu baru peringkat doktrin bermazhab 'Rasa diri tu bagus'.

Belum aku campur bab doktrin berlagak pandai, ustaz pilihan, tokoh Islah Malaysia dan yang lain-lain.

"Kita dengan Tuhan pun tak setia, apatah lagi dengan manusia" -SomeOne-

May 2, 2014

Di Sebalik Tabir Aku. (Episod Akhir)

Aku tergamam melihat kandungan buku yang mengandungi 465 helai mukasurat ini. Aku tertanya-tanya apakah kebenaran di sebalik kebenaran yang wujud ini?

Suka untuk aku ceritakan secara rumusan berkenaan dengan buku ini. Penulisan asal buku ini adalah dalam Bahasa German, dialih bahasa kepada Bahasa Melayu.

**************************************************

Assobirin: The Privilege of Muslim Democrat.

Beliau dilahirkan di Ampang, Selangor pada tahun 1996. Zaman kanak-kanak dilangkaui dengan program penuntutan ilmu pengajian tinggi. Ketika berusia 2 tahun, pelbagai kemahiran sudah dapat dilihat menandakan akan lahir seorang individu yang bersifat kepimpinan demokratik ulung. Ketika berusia 2 tahun itu juga, pelbagai bakat fizikal telah dipamerkan beliau yang membuatkan rakan-rakan sebaya beliau sangat hormat kepada beliau.

Zaman kanak-kanak beliau tidak sama seperti kanak-kanak yang lain. Ketika berusia 4 tahun, beliau sudah banyak menghabiskan masa dengan menuntut program-program keagamaan. Beliau dihantar oleh ayahnya ke institut pengajian agama di serata Tanah Arab untuk menuntut ilmu agama dalam 20 cabang ilmu. Antaranya, ilmu fiqh, ilmu tasawwuf, ilmu pengajian sunnah, sejarah Islam dan hadis. Pernah berguru dengan Sheikh Ahmad Deedat (Allahyarham) ketika berusia 5 tahun. 

Ketika berusia 6 tahun, beliau telah menghafaz 30 juz' al-Quran beserta dengan terjemahan. Ribuan hadis sahih juga telah dikhatamkan dan dihafaz oleh beliau ketika berusia 6 tahun. Atas kecemerlangan beliau tersebut, beliau telah dihantar ke bandar Andalus dan kota Iskandariah untuk mengajar ilmu-ilmu agama kepada penduduk tempatan ketika itu. Ramai yang memuji kesungguhan beliau mengajarkan ilmu agama dengan cara yang menarik dan tidak membuatkan pelajar-pelajar tertidur sehingga terbaring lunyai. Tidak lupa, beliau juga merupakan tokoh Maal Hijrah yang paling muda di Malaysia ketika itu.

Ketika berusia 7 tahun, beliau telah berguru dengan ramai Profesor Sains Islam dari negara-negara seperti Mesir, Syria, Sunda dan India serta banyak lagi negara-negara lain yang tak dapat diceritakan. Terlalu ramai. Beliau juga pernah membahaskan teori gelombang yang seterusnya memberi impak kepada dunia luar. Impak yang sangat luar biasa. Atas penghargaan, beliau telah dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Nobel peringkat antarabangsa pada Disember 2003. Beliau terlalu dan amat hebat. Beliau telah mendapat banyak penghormatan daripada saintis di serata dunia.

Pada usia 8 tahun, beliau telah mengaut pelbagai pingat peringkat antarabangsa. Terlalu banyak sampai tak mampu diungkapkan dalam buku ini. Beliau juga acap kali dijemput oleh pemimpin-pemimpin Malaysia untuk memberi idea-idea bernas berkenaan transformasi negara, namun semuanya tidak dapat direalisasikan kerana jadual yang cukup padat. Tazkirah agama, slot motivasi dan anugerah-anugerah tahunan merupakan satu program yang dipandang amat biasa oleh beliau.

Kehebatan dalam bidang sukan juga tidak dapat disangkal lagi. Pada usia seawal 9 tahun, beliau telah mewakili Malaysia dalam tujuh sukan 'heavy' pada kejohanan Olimpik dan Komanwel. Antaranya pencapaian beliau,

- Larian pecut 100m/200m (emas)
-Lari berpagar (emas)
-Lontar tukul (perak)
-Taekwondo WTF(perak)
- Lawan Pedang (emas)
-Badminton (emas)

Beliau juga pernah dinobatkan sebagai olahragawan dunia untuk tahun 2005 di Pulau Bermuda. Dalam perlawanan badminton peringkat akhir, beliau dipertemukan dengan wakil perseorangan Indonesia, Taufik Hidayat. Teruk Taufik Hidayat dinodai dengan rakus takde kesian. 21-3, 21-2. Sehingga kini Taufik Hidayat masih trauma dan mengadu untuk bersara dari alam Badminton.

Beliau sangat handal dalam dunia pemidatoan. Segala pengucapan beliau telah memberi aspirasi dan semangat kepada kebanyakan tokoh dunia. Antaranya, Tun Dr Mahathir Mohamad, Nelson Mandela, juga Presiden Barack Obama dan Presiden ke-Tiga Republik Indonesia, Pak Habibie. Pernah juga sekali Presiden Barack Obama menangis teresak-esak mendengar pengucapan beliau di Pekan California yang ketika itu dihadiri oleh 3 juta umat manusia dari serata Eropah. Di Malaysia, beliau menjadi ikon kepada tokoh sasterawan negara, Datuk A. Samad Said. 

Datuk A. Samad Said meminta untuk bergambar dengan beliau ketika di Konvensyen Persidangan Bahasa Asia tahun 2002. Tambahan, Datuk A. Samad Said menangis terharu ketika beliau menyatakan kesudian untuk bergambar.



Kecemerlangan beliau diteruskan sehinggalah berakhir pada tahun 2009.

Pada Januari 2009, beliau telah semakain menghampiri takat gagal dalam kehidupannya. Atas nama hasad daripada golongan yang bergelar manusia, anugerah-anugerah ke atasnya telah dilupuskan. Batal! Presiden Obama juga telah diugut oleh segerombolan orang jahat untuk diculik seandainya Obama tidak melupakan kehebatan beliau dalam dunia pemidato. 

Zaman Gemilang beliau berakhir pada Februari 2009. Beliau telah ditembak tepat ke bahagian atas pusat ketika beliau menghadiri satu persidangan antarabangsa bertempat di Dubai, India. Suspek demikian masih belum dapat dikenal pasti sehingga kini.

Beliau koma selama sebulan selepas dibawa ke Malaysia. 

Selepas beliau pulih daripada koma, beliau sedar bahawa dalam mindanya kosong. Tiada lagi hafalan 30 juz', tiada lagi hadis, ilmu teori iOS, ilmu tasawwuf. Tiada manusia yang mengenal beliau lagi. Semuanya kosong. Skil-skil sukan yang sudah lupus. Hilang. Yang tinggal hanyalah ilmu asas matematik darjah enam. 

Beliau kemudiannya ditenangkan oleh keluarganya. Pada 23 Mac 2009, beliau diterima masuk ke sebuah MRSM di Perak.

Kini, beliau baru tamat dari alam persekolahan dan menetap di Ampang, aktif menyebarkan dakwah di laman sosial. 




-TamaT-  

Di Sebalik Tabir Aku. (Part 4)

"Sedap gak capati ni. Konfem halal ke?" tanya aku.

"Halal la. Ko diam boleh tak? Makan je la. Aku lempang karang."

Selesai makan, Harry dengan dua ekor botak tadi tu bawak aku pergi masuk pejabat dalam pusat kerajaan dunia tadi tu. Bawak aku berjumpa dengan ketua Unit Amal Sejarah Dunia. 

Masuk masuk pejabat, Harry dengan dua negro tadi berambus dari tempat tu. Tinggal aku dengan ketua Unit Amal Sejarah Dunia tu, yang lebih dikenali sebagai John H. Kennedy. John H. Kennedy merupakan cicit ketiga mendiang John F. Kennedy di Amerika. John sekarang ni berumur 36 tahun, memiliki perusahaan terbesar di kilang roti John di Batang Kalifornia, US.

Aku pandang dia, dia pandang aku.

Aku pandang dia, dia pandang aku.

Aku pandang dia lagi, dia pandang aku.

Aku panas, aku maki dia sebagai tanda mukadimah bicara.

"Apal ko call aku wei? Aku tengah rileks kat rumah tadi. Apa isu yang kau nak suruh aku datang ni? Tempat ni semua apa jadah aku pun tak tahu. Kemon ah. Bagi tau aku please. Aku nak balik cepat ni. "

"Cool little brother. Kau mungkin tak ingat siapa engkau dalam organisasi kami. Kau mungkin tak tahu dan tak sedar jasa kau pada peradaban dunia. Cuma dunia menyorokkan cerita engkau terhadap dunia global ni. Hanya Kami di sini yang masih menyimpan rekod engkau."

"Maksud kau?"

John bagi aku senaskah buku. Buku tu aku tenung lama-lama. Muka depan buku tu tertulis nama aku sebagai judul.

"Assobirin : The Privilege of Muslim Democrat." 

What?!



bersambung ...  

Di Sebalik Tabir Aku. (Part 3)

Setibanya aku di KLIA dengan berbaju Iron Maiden dan 3 quarter adidas, orang-orang yang ada di situ tengok-tengok aku pelik. Gaya mereka tengok seolah-olah aku ni pengganas yang terkepung. Tapi aku cuba berlagak cool.

"Harry, I dont have any pasport!"

"Just be cool, little brother."

Harry dan dua negro botak tu kemudian bawak aku naik helikopter. Entah mana diorang dapat helikopter tu aku pun tak tau. Lantak ah. Bukan masalah aku. Aku naik dalam helikopter tu, dan helikopter tu kemudiannya terbang. Aku terkejut sebab helikopter tu terbang. Dan, ini kali pertama aku menaiki helikopter. Kehkehkeh!

Terbang ... Terbang ... Sampai!

Helikopter mendarat di suatu kawasan. Aku tak dapat cam kawasan tu kawasan apa. Cuma aku boleh ceritakan serba sedikit tentang kawasan tu.

Tempatnya di suatu kawasan yang luas. Ada satu pusat pejabat yang besar. Ada banyak pesawat, ada ramai orang memakai uniform. Ada awek-awek tak bertudung. Ya Allah ... Banyak kereta-kereta mewah. Kalah sultan Brunei, Sultan Hasanul Bolkiah.

Staf-staf yang pakai uniform tadi memandang ke arah aku. Semua tersenyum. Aku balas senyuman mereka balik dengan penuh sinis. Kemudian aku pandang Harry,

"Harry, gua lapar ah. Takde 7E ke kat sini?"

"Woi, sini pusat kerajaan dunia yang tersembunyi. Mana ada 7E. Apal? Ko lapar ke?"

"Memang lapar la gila. Eh, bila masa ko tahu cakap Bahasa Melayu ni?"

"Ekceli dulu aku duduk kat Johor 3 tahun sebagai ejen Brasil. Masa tu aku belajar Bee Em. Kalau ko lapar, kita gi makan dulu. Orait? Kita pekena capati."

bersambung ....
 

Di Sebalik Tabir Aku. (Part 2)

Lepas aku tayangkan cerita aku dapat panggilan misteri, petang tu aku tunggu brader Brasil tu datang melutut nak amik aku kat rumah. Aku watlek watpis. Tunggu punya tunggu then datang sebuah kereta eksklusif jenama S. FregoT (kereta yang sangat eksklusif sampai tak pernah orang jumpa) berwarna pink tahi anjing kat depan rumah. Jiran Cina blok sebelah ni aku perasan duk mengendap-ngendap kat tingkap nak usha kereta tu.

Dua orang Negro kepala botak keluar daripada kereta itu. Yang aku perasan, seorang daripada dua negro tu muka macam Negro yang kat dalam cerita Kapten Amerika tu. Sebijik. Aku keluar rumah, aku kunci pintu apa semua. Then aku gerak follow diorang. Jiran-jiran kat atas semua usha-usha aku. Kehkehkeh! Dalam hati aku, "baru korang tau siapa aku...

Dalam kereta, ada seorang lelaki yang aku rasa macam familiar muka dia. Muka ScandiNavian. Aku masa tu pakai baju Iron Maiden, seluar 3 Quarter. Matsaleh tu usha aku atas bawah. Apa jadah dia usha aku macam tu? Nak mintak siku mungkin.

"You just keep calm. I bet you're in such a great confusion. But yeah, you need to be relax, cause I am going to show you up about the something that you've done before. Your goodwill that you're not ever realise because you've forgot every single thing. I promise, that you're going to come back here again after I tell you everything about your privilege and history."

Aku paham sikit-sikit dan aku reply, "Ok cun!"

Dalam perjalanan, dari KL ke highway Sungai Besi, kemudian ke Dengkil, tiba-tiba lalu Jenderam, aku tanya kat Harry Jaguar (matsaleh tadi), "Where the heck that you wanna bring me on?"

"KLIA

"What?!"

*Ya, antara kawasan yang sesuai untuk ke KLIA, Jenderam tempatnya. Sekadar bagitau.

Di Balik Tabir Tentang Aku. (Part 1)

"Kringgg! Kringgg!"

Telefon rumah aku berbunyi. Aku baru lepas berborak dengan uncle Cina jiran atas dengan rakus dan takabburnya nak pergi angkat telefon yang berdering sekian lama. Angkat-angkat telefon, perbualan aku berbunyi begini. 

"Assalamualaikum. What's up there?" aku berbunyi sopan

"Sorry, Im not a Muslim. May I speak to Assobirin? Is he there? May I know to who I speak right now?"

"Hmm, sori bro. Im Assobirin. Why ea?" aku cuba ber'slank'kan matsaleh supaya si penelefon ni paham.

"Gosh! How glad to see you my son! Where have you been? We're all searching on you for a long quite time! There's so much news about you in Brasil! I heard you've been in Malaysia. Ampang if I not mistaken? But, no problem. I'm going to pick up you this evening. There's something that we need to let you know. Please be ready this evening. Thank you

Belum sempat aku menolak dan bagi respon, brader Brasil tu terus off fon. Cilakak! Takde reti nak hormat aku langsung. Main tutup je.

Tapi serius. Semenjak dua menjak ni aku selalu dapat panggilan misteri. Ada yang tiba-tiba telefon aku mengaku dia adik Jackie Chan, namanya Shin Chan. Ada yang call, gelarkan aku dengan macam-macam gelaran. Panglima Hitam, Bintang Gemilang la, Pelindung Umat la. Sampai naik kering tekak aku menafikan. Bukan tak boleh puji, tapi jangan lebih-lebih. Kehkehkeh!

bersambung ....

Pantun

Anak monyet panjat pokok kelapa,

Selamat datang dan jumpa lagi.


There was an error in this gadget