July 28, 2014

Aidilfitri 2014.

"Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar,

Takbir raya bersahut kedengaran antara sang imam dan anak-anak makmum. Mendayu-dayu.

Alhamdulillah. Sempat juga menunaikan solat sunat Hari Raya. Maka, pergilah Ramadan tahun ini dengan keberkatan, mudah-mudahan selamat maju jayalah kesempurnaan ibadah kita. 

Berbekalkan baju raya saiz seluar taekwondo, dapat aku melaksanakan keperluan Aidilfitri ini dengan cemerlang sekali. Misalnya, tidur tiga empat jam, bantai lemang makan macam pengemis, rembat tengok kartun, movie-movie ntah hape-hape kat tivi. Apa la masalah chanel-chanel Astro ni nak kasi cerita yang best-best sikit raya ni. 

Apa-apapun, Salam Aidilfitri untuk korang. Maaflah kalau banyak benda salah silap aku buat naa?

Cuma, ada benda yang aku paneh masa raya ni.

Apahal trademark tahun ni 0-0? Apahal?

Apahal ada budak-budak amik selfie and bagi description "SALAM AIDILFITRI". Apa kena mengena muka kau dengan Hari Raya?




July 12, 2014

Hidup Baru (Versi Selekeh)

Orang yang kenal aku, mereka tahu yang aku ni jenis tak minat sains. Maksud aku pengajian sains alam atau sebagainya. Walaupun aku ni jenis terima je ilmu sains yang masuk dalam kepala hotak aku, tapi aku secara jujurnya tak boleh nak mencintai proses pembelajaran ni. 

Aku masih tak minat Sains walaupun aku datang daripada tentera-tentera MRSM.

Ada certain orang akan persoalkan, "Addmaths hang ni A+, Fizik Bio pun A gak SPM. Pe jadah tak minat Sains?"

Terus terang, hati aku lebih cenderung kepada ilmu pengajian Sains Sosial, ilmu politik, ilmu kepimpinan dan sejarah dunia dan agama. Dari dulu aku dah target aku nak masuk Sains Politik, tapi pelbagai dugaan datang tak membenarkan.

Sekarang aku berada di Kolej MARA Kuala Nerang tengah buat Foundation. Ada masanya menyesal. Ada masanya aku rasa bagus jugak jalan yang aku pilih ni. Secara analogi, aku ni bagaikan terapung di tengah-tengah lautan gadis-gadis yang menjunjung aku. Hendak memilih gadis, aku takut akan dosa. Nak biarkan mereka, terasa rugi.

Bak kata pepatah, ditelan mati mak, diluah mati bapak. Tapi kesemua pepatah itu sudah patah. Tak boleh disambung lagi.

Bagi aku, kehidupan aku sekarang masih ok. Masih sedap-sedap. Cuma masa untuk update blog, masa untuk melepak-lepak dah masih kurang sebab aku dah ada kerjaya sekarang. Bayangkan lah, nak update entri kali ni saja dah makan masa sebulan. Susah nak cari masa. 

Ya, juga internet.

Yang ni pun aku curi-curi update masa kelas komputer. Ah, lantak ah. Assignment aku dah siap. Pedulik hape nenek aku. 

Babai bebeh. 

Pantun

Anak monyet panjat pokok kelapa,

Selamat datang dan jumpa lagi.


There was an error in this gadget