July 12, 2014

Hidup Baru (Versi Selekeh)

Orang yang kenal aku, mereka tahu yang aku ni jenis tak minat sains. Maksud aku pengajian sains alam atau sebagainya. Walaupun aku ni jenis terima je ilmu sains yang masuk dalam kepala hotak aku, tapi aku secara jujurnya tak boleh nak mencintai proses pembelajaran ni. 

Aku masih tak minat Sains walaupun aku datang daripada tentera-tentera MRSM.

Ada certain orang akan persoalkan, "Addmaths hang ni A+, Fizik Bio pun A gak SPM. Pe jadah tak minat Sains?"

Terus terang, hati aku lebih cenderung kepada ilmu pengajian Sains Sosial, ilmu politik, ilmu kepimpinan dan sejarah dunia dan agama. Dari dulu aku dah target aku nak masuk Sains Politik, tapi pelbagai dugaan datang tak membenarkan.

Sekarang aku berada di Kolej MARA Kuala Nerang tengah buat Foundation. Ada masanya menyesal. Ada masanya aku rasa bagus jugak jalan yang aku pilih ni. Secara analogi, aku ni bagaikan terapung di tengah-tengah lautan gadis-gadis yang menjunjung aku. Hendak memilih gadis, aku takut akan dosa. Nak biarkan mereka, terasa rugi.

Bak kata pepatah, ditelan mati mak, diluah mati bapak. Tapi kesemua pepatah itu sudah patah. Tak boleh disambung lagi.

Bagi aku, kehidupan aku sekarang masih ok. Masih sedap-sedap. Cuma masa untuk update blog, masa untuk melepak-lepak dah masih kurang sebab aku dah ada kerjaya sekarang. Bayangkan lah, nak update entri kali ni saja dah makan masa sebulan. Susah nak cari masa. 

Ya, juga internet.

Yang ni pun aku curi-curi update masa kelas komputer. Ah, lantak ah. Assignment aku dah siap. Pedulik hape nenek aku. 

Babai bebeh. 

1 comment:

  1. oooo kantoi la guna time kelas com.. lama dah buat keja mcm ni ? haha

    ReplyDelete

Pantun

Anak monyet panjat pokok kelapa,

Selamat datang dan jumpa lagi.


There was an error in this gadget