March 13, 2014

Spekulasi Tok Bomoh Kepala Bana.

Bismillah ...

Masuk hari ke-6 pesawat MH370 tak dijumpai. Aku baru lepas settle tengok 30 minit Ustaz Don yang mana rancangan hari ni Ustaz jemput budak kecik baya adik sedara aku yang menuntut di sekolah al-Malaun (nama sekolah dirahsiakan). Pakai baju merah jambu, baca surah lazim. Boleh tahan juga sedap suara dia. 

Disambung habis rancangan tu dengan iklan ikon-ikon Tv al-Hijrah. Ada Ustaz Ismail Kamus, ada Irma Hashmie. Aku duk tunggu bila Heliza Helmi nak promote CoolBlog dalam al-Hijrah. Mudah-mudahan ....

*****************************************************************************

Begini. Dah 6 hari TL Twitter aku penuh dengan hastag #PrayforMH370 atau #MH370. Sejak 6 hari lepas pun dah pupusnya hashtag #LoveYouMrArrogant dan segerombolan dengannya. Ah, bukan aku pedulik.

Dah dua siang lepas, dijemput ada empat jentera Semerah Padi ke KLIA Sepang untuk program ikhtiar kononnya untuk mencari pesawat MH370 yang hilang dari tanda. Ada diorang bentang tikar, dan upah monyet sebelah MIAT untuk kutip dua tiga bijik kelapa nak buat majlis ikhtiar. Perangai serupa gampang jugak aku tengok.

Duduk la tiga orang secara Do Re Mi atas tikar nun. Yang paling gemuk belah depan, macam cibai. Then bacaan ada diselitkan dengan dua tiga baris ayat Surah Yassin yang bacaannya sangat failed dari segi tajwid dan keyakinan tauhidnya!

Aku bab-bab khurafat ni memang sedap kalau nak kasi bahan. Ketua dia ada title 'Datuk' kalau aku tak silap. Cuma terasa bodohnya kalau ada kutu berahak yang percaya bab-bab bomoh ni. Aku boleh declare kalau bomoh Siam yang set up program ni sebab kalau nak harap syirik depa ni, depa mungkin boleh mintak jin kasi terbang. Ni aku tengok bomoh ni nak terbang naik tikar pun belum tentu larat.

Sudah-sudah lah kasi bodoh orang lain. Benda-benda macam ni memalukan negara je. Negara ni melibatkan aku, engkau, mak bapak engkau dengan Heliza Helmi. Aku rasa benda-benda tahyul ni boleh stop la kot lepas ni. Buah kepala dua bijik tu kau kasi minum tambah ais, raga tu boleh bagi opah buat letak buah-buah kat rumah. Tikar tu gulung letak kat rumah buat baring-baring. Songkok tu pun kau bawak buat taubat kat madrasah untuk terima taujihad masa kuliah Dhuha dan guna masa raya. Tak pun kasi sedekah kat budak-budak asrama yang sengkek songkok masa row-call nak pegi solat Jumaat. 

Kau jangan berangan nak terbang. Ikut la hukum alam. Gemuk macam engko mana boleh terbang. Kahkahkah!

Salam berambus! Mohon sedar. 


Wassalam.

"Kalau jumpa nanti roger gua"
 



1 comment:

Pantun

Anak monyet panjat pokok kelapa,

Selamat datang dan jumpa lagi.


There was an error in this gadget