May 2, 2014

Di Balik Tabir Tentang Aku. (Part 1)

"Kringgg! Kringgg!"

Telefon rumah aku berbunyi. Aku baru lepas berborak dengan uncle Cina jiran atas dengan rakus dan takabburnya nak pergi angkat telefon yang berdering sekian lama. Angkat-angkat telefon, perbualan aku berbunyi begini. 

"Assalamualaikum. What's up there?" aku berbunyi sopan

"Sorry, Im not a Muslim. May I speak to Assobirin? Is he there? May I know to who I speak right now?"

"Hmm, sori bro. Im Assobirin. Why ea?" aku cuba ber'slank'kan matsaleh supaya si penelefon ni paham.

"Gosh! How glad to see you my son! Where have you been? We're all searching on you for a long quite time! There's so much news about you in Brasil! I heard you've been in Malaysia. Ampang if I not mistaken? But, no problem. I'm going to pick up you this evening. There's something that we need to let you know. Please be ready this evening. Thank you

Belum sempat aku menolak dan bagi respon, brader Brasil tu terus off fon. Cilakak! Takde reti nak hormat aku langsung. Main tutup je.

Tapi serius. Semenjak dua menjak ni aku selalu dapat panggilan misteri. Ada yang tiba-tiba telefon aku mengaku dia adik Jackie Chan, namanya Shin Chan. Ada yang call, gelarkan aku dengan macam-macam gelaran. Panglima Hitam, Bintang Gemilang la, Pelindung Umat la. Sampai naik kering tekak aku menafikan. Bukan tak boleh puji, tapi jangan lebih-lebih. Kehkehkeh!

bersambung ....

No comments:

Post a Comment

Pantun

Anak monyet panjat pokok kelapa,

Selamat datang dan jumpa lagi.


There was an error in this gadget